• Izložba: Henryk Tomaszewski Poeta grafike u Galeriji Prsten, 25.2. - 13.3. 2019.

Izložba: Marcel Bačić – CRTOVLJA

CRTOVLJA
Marcel Bačić
Galerija PM
24.01. – 17.02. 2019.

 

U četvrtak, 24. siječnja u 19 sati, u Galeriji PM Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba Marcela Bačića pod naslovom Crtovlja.

Marcel Bačić će se u Galeriji PM predstaviti ciklusom crteža na notnom papiru pod nazivom Crtovlja, kontinuirano stvaranih od 2014. godine do danas. U ciklusu Crtovlja umjetnik je koristio morfologiju notnog papira na kojem su otisnuti nizovi pravilno razmaknutih horizontalnih linija koje formiraju sama crtovlja: usporedne nizove od pet jednako razmaknutih crnih i sivih linija. Crtačke intervencije na notnom papiru različitog su intenziteta, gustoće i boja.

Ciklus Crtovlja je niz izravnih  (intervencija raznobojnim olovkama) i neizravnih crteža (frotaža i ponekog kolaža) na notnom papiru. Sustav crtovlja je za glazbu genijalan izum poput klavijature. Crte koje nailaze na prepreke različitih zatečenih i/ili posebno načinjenih reljefnih podloga. Prepreke na horizontalnom putu crtovlja s lijeva na desno likovno definiraju ritam u zaboravljenom izvornom smislu: ne kao afirmaciju protjecanja nego kao prepreku tijeka, pokušaj zaustavljanja i oprostorivanja vremena. Ti su ritmički spoticaji mjesta rađanja oblika. Muzički rečeno, crteži u ciklusu Crtovlja barem su toliko interpretacija koliko su i kompozicija, gotovo više sviranje nego skladanja. Virtuozitetom dodirnuta partitura.

Crteži su realizirani olovkama u bojama na notnom papiru, tehnikom frotaža (s ponekom montažom) te reminiscencijama na Paula Kleea, Maxa Ernsta i Villarda de Honnecourta.

 

Predgovor – Željka Čorak – Palimpsesti u pokretu
Biografija umjetnika

Organizator:

Uz potporu:

RADNO VRIJEME GALERIJA
srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja 10 – 18 h
ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno

Radno vrijeme za trajanja Noći muzeja, 1. veljače, bit će od 11 do 1.

U 18 očekuje vas stručno vodstvo kroz izložbu.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


ponedeljak – petak: 11 – 19 sati
subota i nedelja 10 – 18 sati

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota i nedelja 10 – 13 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

[rokbox size="580 650" title=":: HDLU Info ::" text="Više informacija ..."]http://www.hdlu.hr/wp-content/body/hdlu-info2.html[/rokbox] Više informacija...

Izdvojeno

HDLU