IZLOŽBA: Pejsažne arhitektice za Jakovlje – Park inspirativnih poruka

Foto: Biserka ŠavoraPejsažne arhitektice za Jakovlje – Park inspirativnih poruka
 
Sonja Jurković, Rahela Lentić Čop, Ivanka Mlinarić, Biserka Šavora
 

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
4.5. – 18.5.2013.
Otvorenje u subotu, 4. svibnja u podne
 
U subotu, 4. svibnja u podne, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvoriti će se izložba “Pejsažne arhitektice za Jakovlje – Park inspirativnih poruka”. Izložbom se šira javnost želi podsjetiti na Međunarodni park skulptura u Jakovlju (link) nedaleko Zagreba, sa šezdesetak skulptura suvremenih kipara iz zemlje i svijeta, jedinstveno mjesto gdje se studenti, stručna javnost i svi ostali zainteresirani za suvremeni skulptorski izričaj mogu susresti sa djelima suvremenih kipara na jednom mjestu. Povod izložbi je inicijativa da se Park uredi u atraktivni kulturno-turistički proizvod.

Jakovlje je mjesto u Zagrebačkoj županiji udaljeno svega tridesetak kilometara od Zagreba. U njegovu središtu, u blizini mjesne škole, na neznatno umjetno uzdignutom zemljištu, nalazi se barokni dvorac sagrađen u 18. stoljeću i kasnije više puta dograđivan. Uokolo dvorca je park sa perivojem iz sredine 19. stoljeća. Od 1972. godine dvorac i park u vlasništvu su udruga HDLU i ULUPUH. U dvorcu udruge imaju ateljee, dok je park oplemenjen skulpturamanastalim tijekom kiparskih kolonija koje se ovdje organiziraju od 1993. godine. Akad. kipar Ratko Petrić, inicijator prve kiparske kolonije, u pratećem je katalogu zapisao: „U ratnom okruženju, još jednom – čin stvaranja suprotstavio se činu razaranja i ubijanja“. Daljnje kolonije protječu u znaku profesionalnosti i rastu iz godine u godinu.
„Danas park posjeduje šezdesetak djela domaćih i stranih autora. Nastala su u šesnaest godina trajanja Kolonije, koja je opskrbila Park djelima pripadnika svih naraštaja, pa sadrži širok raspon individualnih izraza i poetika. Na sjeveru Hrvatske taj je Park postao svojevrsnim pandanom starijem labinskom Mediteranskom kiparskomsimpoziju. No dok je potonji posvećen kamenu, Kolonija se od početka programatski zalaže za različitost pristupa.” (Snješka Knežević)
Skulpture su postavljene po livadi i blagoj padini ispred dvorca u ambijentu u kojem “dišu” materijalom, formom i idejom.

Današnje iznimno zapušteno stanje ovoga nekad inspirativnog prostora govori da je vrijeme da se za nj osmisle novi programi i odgovarajuće korištenje. ULUPUH je stoga u partnerstvu s HDLU-om kao nositeljem projekta, te Umetnostnom galerijom Maribor (sa svojim parkom skulptura) i Općinom Jakovlje osmislio projekt S – KONCEPT, Parkovi suvremene skulpture u novom kontekstu prekogranične suradnje i razvoja inovativnog kulturno- turističkog proizvoda. Cilj je ovog projekta da se iskoristi pejzažno likovni potencijal parka te stvori kulturno turističkaatrakcija za lokalnu zajednicu, županiju i širu regiju. Važno je pri tomutvrditi smjernice za uređenje, na osnovu konzervatorskih moduliteta, zaštite parkovnih elemenata, te inkorporirane nove vrijednosti – Parka skulptura. Projekt je prijavljen na IPA fond Europske unije za prekograničnu suradnju i odgovori se očekuju uskoro. U međuvremenu, ULUPUH-ova Sekcija za vrtnu i pejzažnu arhitekturu, u sklopu napora da se potakne obnova ovog dragocjenog prostora, prihvatila se prijedloga uređenja parka – čišćenja, valorizacije biljnog fonda, idejne koncepcije uređenja te varijante idejnog projekta. Članice Sekcije, autorice Sonja Jurković, Rahela Lentić Čop, Ivanka Mlinarić i Biserka Šavora, svoje će prijedloge predstaviti na ovoj izložbi u formi:
–       prikaza inventarizacije postojećeg biljnog odnosno dendrološkog materijala,
–       prikaza inventarizacije skulptorskih radova
–       planova načina korištenja prostora ovisno o budućoj namjeni i prezentaciji skulptura, te
–       prijedloga uređenja vanjskog prostora u cjelini.
Prijedlozi pokazuju kako krajobrazni koncept i skulptorski elementi ističu jedni druge. Varijantna rješenja su od minimalističkog pristupa minimalnih, ali nužnih akcija, do maksimalističkih prijedloga uređenja s obnovom biljnog fonda, vodenih bazena, i pošljunčanih staza. Između njih je niz etapa koje mogu započeti odmah (čišćenje) dopostepene revitalizacije i sanacije.

To su prvi koraci i Pozivi u pomoć za promjene našeg zajedničkog odnosa prema vrijednostima koje postoje i ljepoti koju treba tek otkriti, da bi ih se prezentiralo onako kako one zaslužuju. Nije slučajan naziv ove izložbe – „Inspirativne poruke“. One su prisutne u međuodnosu prirode i umjetničkih djela, u samim djelima, u našoj mašti da ih pročitamo.

Autorice izložbe: Sonja Jurković, Rahela Lentić Čop, Ivanka Mlinarić, Biserka Šavora
Kustosica izložbe: Biserka Šavora
Cjelovitu valorizaciju parka i dvorca priredila je Snješka Knežević, uvelike na osnovu monografije Ivice Župana „Međunarodni park skulptura Jakovlje“ (HDLU, Zagreb, 2006.)

Izložba je ostvarena sredstvima ULUPUH-a i autorica.

U prilogu: predgovor Snješke Knežević SnjeskaKnezevic
Više o Parku, sa pripadajucim slikama, na http://ulupuh.wix.com/jakovlje

Osobe za kontakt:
Biserka Šavora, kustosica izložbe, 091 737 1859
Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH, 091 555 6 222

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU