Izložba fotografija – IVAN MEDAR

IVAN MEDAR
Život s kamerom
Izložba fotografija
Dom hrvatske fotografije – Klub HDLU
2. – 26.8.2018.

 

U četvrtak, 2. kolovoza 2018. u 20.00h, u Klubu HDLU – Hrvatskom domu fotografije, Meštrovićevog paviljona, otvorit će se izložba IVANA MEDARA, kojom će se aktualizirati ovaj zaboravljeni fotografski umjetnik i predstaviti stručnoj i široj javnosti. Kustos izložbe je Fedor Vučemilović.

Ivan Medar je fotografski umjetnik koji je umjetnički najplodonosnije djelovao sredinom prošlog stoljeća.

Centralne teme njegovog fotografskog istraživanja su početak izgradnje i industrijalizacije u Jugoslaviji poslije oslobođenja, hidroelektrane i termoelektrane, škole, hoteli i plaže, auto-ceste, stambena izgradnja, suvremen način uzgoja plemenitih goveda, svinjogojstvo, peradarstvo, poljoprivreda i šumarstvo; prvi radnički savjeti i radničko samoupravljanje, te proslave značajnih godišnjica.

Godine 1950. je počeo je raditi za Fotografsku agenciju po uzoru na slične Američke agencije početkom 19. stoljeća i postao istaknutim predstavnikom i kroničarem socijalno-dokumentarističke fotografije.

Medara karakterizira osobna percepcija koja ga odvaja od tradicionalizma toga doba  te njegov fotografski objektivizam i neemotivan dokumentarizam prema  kreativnijem stilu fotografije. U pejzažima je tražio apstraktne konstruktivističke forme. Svojim fotografijama radnika pokazivao je da bogatstvo stvara čovjek a ne politika i stroj. Agencija za foto-dokumentaciju izdala je i niz njegovih foto-monografija. U to vrijeme nastaju mnogi foto klubovi koji organiziraju izložbe i proklamiraju svoje ideje nezadovoljni kvalitetom i objektivizmom tadašnje dokumentarističke fotografije.

Ova izložba predstavlja nastavak istraživačkog koncepta izložbi nepoznatih ili zaboravljenih radova i autora koji vraća Medara na umjetničku scenu, ali i postavlja pitanja zbog čega umjetnici padaju u zaborav.

Ivan Medar – biografija

Život s fotografskom kamerom – Nenad Turkalj

 

Uz potporu:

 

INFORMACIJE O ULAZNICAMA

Radno vrijeme:
srijeda – petak 11 do 19h, subota i nedjelja 10 do 18h, ponedjeljkom, utorkom i blagdanom zatvoreno.

 

Info

RADNO VRIJEME IZLOŽBE “PROSTORIA 10” RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU) JE:

utorak – petak: 10 – 21
subota – nedjelja: 10 – 18

ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

Ulaz na izložbu je besplatan.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU